SMILE (Skil, Motivasi, Inspirasi, Luar Biasa, Elegan) (OP5)

RM3.00 RM13.00

Stock: 27

Code: OS

Berat: 0.210kg


Penghantaran


Description

 

Format: Paperback
Saiz: 6" x 9"
ISBN-13: 978-967-411-053-6
Tarikh Terbit: 4 May 2012
Jumlah Muka Surat : 144

Berat (KG) : 0.21

 

Apabila perubahan membawa kepada kebaikan, ketenangan menjadi teman.

Dia penghapus resah dan pengukuh keyakinan.

Komitmen

Dedikasi

Kata Irma

Ingin memberi respons kepada Irma Hasmie?

Siapa di dalam sana?

Gurunya bangun dan berdiri di hadapan Boyot. Kemudian menunjukkan jari telunjuknya sambil berkata, “Sehingga pada satu hari, seorang guru yang menjaga peperiksaan di dewan berdiri di tepi meja, melihat kertas peperiksaan saya yang kosong. Lalu dia berkata...”

 

Insuran sosial Tuk Aji

Setiap sempadan negeri dilintasi, ada sahaja rumah rakan yang diziarahi. Takjub dan hairan Isa melihat bagaimana atuk membina rangkaian kawan seramai itu.

Diari buruk yang memuliakan

Suriati menggeleng-gelengkan kepala, “Siapa dia dan siapa mereka?” Nama-nama yang tidak ada dalam catatan ayah menjadikan mereka mahu tahu.

Merancang dart tindakan

Ayah berkata, “Semakin dewasa semakin banyak perkara perlu dilakukan. Semakin kita berubah. Tetapi....”

Selipar hidup, selipar hati

Sebentar tadi dialah yang awal memasuki masjid. Sebelum khatib bermula, suaminya sudah keluar dari masjid. Mengapa suamiku begitu aneh?

 

Murah dan mahal tetap sama

Adik membuka kotak hadiahnya, “Adik pun mendapat hadiah yang sama. Tetapi, kamera polaroid adik kecil sahaja berbanding kakak,” sedikit muncung di bibir apabila kamera polaroid miliknya dan milik kakaknya diletakkan bersebelahan.

Anak tangga, semakin ke atas semakin jelas

Benar, rancangan besar yang tidak dapat dilaksanakan oleh orang berjiwa kecil. Jadi semuanya sekadar tinggal rancangan besar sahaja?”

 

Doa siapakah yang termakbul

Ada seorang lelaki yang tidak putus berdoa. Mujarabnya kata-kata orang yang dipanggil si Bibir Mutiara apabila menjadi doa. Bibir Mutiara bertanya, “Mahu doakan apa ya?”

Meja-meja sang guru kehidupan

Si pekerja bank melihat kiri dan kanan. Banyak lagi meja yang kosong, tetapi meja yang diduduki dia juga menjadi pilihan Dian. Mengapa Dian duduk di situ, apa istimewanya meja itu?

Meraikan jemaah syurga

Lelaki berusia memerhatikan dia melintasi jalan. Sebelum beredar, dia sempat berkata dengan suara yang kuat, “Jangan membazir masa, wajah muda kamu itu semakin tua setiap kali saat berjalan!”

 

 

Rancang kebahagiaan dua kali ganda

"Saya mampu memeriahkan majlis anak perempuan saya sebesar ruang yang saya mohon itu,” kata-kata yang sudah cukup memberitahu mengapa begitu dipilihnya.

 

 

 

Ubah dunia orang kecil

Ada waktu, si isteri akan berkata kepada suaminya, “Nampaknya habislah pensel di rumah kita ini. Semakin kontot pensil dibuatnya.”

 

 

 

Meraikan Ikhlas Berkali-kali

Dengan rasa tidak berpuas hati, guru itu berkata, “Bolehkah Dinding berubah? Hari ini nampak baiknya mengecat di tembok taska, pergi ke surau pada awal waktu. Selepas selesai semua ini, perangainya kembali kepada asal.”

 

 

Biar Sedikit Asal Menjadi

Saya membawa jemputan daripada ketua kampung. Dua hari lagi adalah majlis perkahwinan anaknya. Dia menjemput semua untuk hadir ke majlis perkahwinan itu,” kata lelaki itu secara ringkas dan jelas.

 

 

Garis bibir mengubah rasa

Balasan yang diterima, tubuh yang statik, wajah curiga, garis lurus antara bibirnya. Hawa berasa sejuk subuh bertukar panas hanya kerana respons itu.

 

 

Kebajikan kegemaran jiwa

Kotak derma ini sama saiznya. Apa yang tertulis pada kotak itu datang daripada orang yang sama. Mengapa begitu banyak kotak derma bagi satu tujuan sahaja?”

 

 

 

Penutup: Kuasa Fitrah Kuasa Berubah

 

***************************************************************************

REVIEW

 

Tanah yang gersang akan menjadi subur dengan siraman hujan. Tunas-tunas hijau akan berputik subur dan membesar menjadi pohon yang rimbun. Begitulah analogi yang sesuai untuk hati kita yang sentiasa mendambakan ketenangan. Kita perlukan cerita-cerita yang memberi inspirasi untuk menghidupkan jiwa dan menenangkan hati. Cerita inspirasi akan membesarkan kita menjadi manusia yang besar manfaatnya kepada dunia.

Irma Hasmie berkongsi dengan para pembaca 16 kisah penuh inspirasi yang begitu berkesan di hatinya. Dengan cerita ini, ketenangan menjadi teman, keresahan terhapus, dan keyakinan kian bertambah. Setiap detik dalam kehidupan menjadi saat yang membahagiakan. 16 cerita ini hanya cerita-cerita biasa, namun kuasa inspirasinya sangat berkuasa dan luar biasa. Kuasa inspirasinya dapat menarik kebahagiaan dan memberi peluang kepada kita untuk menikmati kejayaan.

Bermula daripada ayat yang bisa menggugah emosi dan kadang-kadang mampu mengalirkan air mata, ceritanya hidup dan dekat di hati para pembaca. Tidak lengkap dengan sekadar mengalirkan air mata, ceritanya mampu menyuntik ketenangan, dan menumbuhkan kebahagiaan apabila kita mula tenggelam dalam cerita yang dikongsikan.

Satu daripada cerita yang menarik adalah cerita tentang kamera murah dan sekeping foto ibu. Bukan kerana kamera yang menjadikan foto itu indah, tetapi orang yang mengambil gambarnya. Sekeping foto biasa mampu menumpahkan air mata ibu yang sentiasa terkenangkan pada orang mengambil gambarnya. “Apabila ibu rasa sedih dan sunyi, ibu akan melihat foto ini. Bukan kerana wajah ibu di situ, tetapi orang yang mengambilnya yang membuatkan ibu gembira.”

Perkongsian cerita yang penuh inspirasi dalam buku ini boleh mencetus perubahan yang besar ke arah kebaikan. Sebelum buku ini dibaca lagi, sudah ada perubahan yang para pembaca sudah lakukan. Kita semua mampu mengubah mendung menjadi mentari kepada orang lain di sisi. Sebahagian royalti buku ini akan disalurkan bagi mencetus perubahan melalui projek-projek kebajikan yang dikendalikan oleh Islamic Relief Malaysia.

Features